”Mâna dreaptă a lui Putin” acuză Japonia: ”Activează aspirațiile revanșiste pentru Insulele Kurile”

”Mâna dreaptă a lui Putin” acuză Japonia: ”Activează aspirațiile revanșiste pentru Insulele Kurile”
Nikolay Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei | Foto - Profimedia Images
Publicat: 05/07/2022, 12:44
Actualizat: 05/07/2022, 12:47

Nikolay Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și cel considerat ”eminența cenușie” a Kremlinului sau ”mâna dreaptă a lui Putin”, ia în colimator Japonia, lansând acuzația conform căreia ”aspirațiile revanșiste” în legătură cu Insulele Kurile ar fi fost ”activate”.

Kurile reprezintă un grup 56 de insule vulcanice din estul Asiei, situate între peninsula Kamceatka și Hokkaido (Japonia). Insulele Kurile se întind de la nord-est spre sud-vest pe o distanță de aproximativ 1.200 km, despărțind Marea Ohotsk de Oceanul Pacific. Se află sub jurisdicția Federației Ruse și o parte din ele sunt în componența raionului Kurilele de Sud, care regiunii Sahalin.

Japonia, pe de altă parte, susține că insulele Iturup, Kunașir, Șikotan și Habomai fac parte din teritoriul său, denumit Teritoriile Nordice, pe care le consideră ca aparținând subprefecturii Nemuro a prefecturii Hokkaido.

”Situația frontierei de pe teritoriul Districtului din Orientul Îndepărtat este modelată în condițiile SUA și ale aliaților săi”

Nikolay Patrushev acuză Japonia, dar îndreaptă degetul acuzator și către SUA, spunând că ”situația frontierei” este ”modelată” în condițiile impuse de americani și de aliații acestora.

Dorința de a fi create noi ”blocuri militare” duce la tensionarea situației, mai spune secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, iar Japonia ar fi atrasă într-un astfel de scenariu care nu este pe placul Federației Ruse.

”Situația frontierei de pe teritoriul Districtului din Orientul Îndepărtat este modelată în condițiile SUA și ale aliaților săi, sporind prezența lor militară în regiunile arctice și Asia-Pacific și activând aspirațiile revanșiste ale Japoniei în ceea ce privește Insulele Kurile prin intermediul creării de noi blocuri militare”, a declarat Patrushev la o întâlnire pe problemele securității naționale din Districtul Federal din Orientul Îndepărtat de la Khabarovsk, citat de TASS.

Încă de la mijlocul secolului trecut, Moscova și Tokyo au negociat, cu intermitențe, un dorit acord de pace după cel de-al Doilea Război Mondial. Numai că principalul obstacol în calea încheierii acestui acord este tocmai problema proprietății părții de sud a crestei Kuril.

În 1945, întregul arhipelag a fost încorporat în Uniunea Sovietică. Ministerul rus de Externe a subliniat în mod repetat că suveranitatea Rusiei asupra lor, care are forma juridică internațională adecvată, este incontestabilă.

”Războiul de sancțiuni împotriva Rusiei a destabilizat brusc situația economică din întreaga lume”

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a acuzat țările occidentale că au destabilizat economia mondială prin pachetele de sancțiuni împotriva Rusiei.

Patrushev și-a făcut publică și certitudinea personală conform căreia Rusia rămâne o țară care se străduiește ”să asigure stabilitatea în interesul întregii lumi”.

”Stabilitatea strategică a fost perturbată în Europa și Orientul Mijlociu și arhitectura securității din Regiunea Asia-Pacific a fost pusă în pericol. Războiul de sancțiuni împotriva Rusiei a destabilizat brusc situația economică din întreaga lume. Multe țări sunt confruntat cu riscul de foamete. În aceste condiții, țările care se străduiesc cu adevărat să asigure stabilitatea în interesul întregii lumi, inclusiv Rusia, sugerează dezvoltarea unei agende unificatoare pașnice, sigure, deschise și bazate pe cooperare, care să vizeze în cele din urmă dezvoltarea socio-economică a statelor. Totuși, acest lucru va fi dificil de realizat fără acțiune coordonată și concertată a întregii comunități mondiale”, a mai declarat Nicolay Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Iată ce salariu primesc angajații din marile restaurante fast-food în România
×